30 okt 2016

Hans-Peter Feldmann pers


 trendbeheer klik hier voor meer informatieHans Peter Feldmann in galerie Block C, Groningen

De welhaast legendarische Düsseldorfse kunstenaar Hans Peter Feldmann was zelf aanwezig tijdens de opening en had het samen met zijn vrouw duidelijk naar zijn zin: “Schön al diese junge leute” sprak hij verheugd. Op zaterdag 1 oktober opende zijn solo tentoonstelling in Galerie Block C in Groningen. Een eigenzinnige kunstenaar met 50 jaar oeuvre in een net zo eigenzinning geprogrammeerd initiatief van de eigenaren Agnes Scholte en Marinus Augustijn.

Veel werken in een bijna een mini overzichts tentoonstelling en dat is wel bijzonder gezien zijn cv. met daarop de grote instituten als de Bienale Venezia (2009), Serpentine Gallery, Alte Pinakothek ed.

T/m 6 november a.s.

(een bericht van Wim Bosch)


Dagblad van het Noorden  06-10-2016 

 


  Jos Jansen op de Haar.

Kunstruimte Galerie Block C, Westerhavenstraat 14a, toont nog tot en met zondag 6 november werk van de Duitser Hans-Peter Feldmann (75).

In een inleiding over Feldmann zegt Minerva-docent David Stroband: “Hans-Peter Feldman is een professionele voyeur. Bij iedere tentoonstelling maakt hij de kijker deelgenoot van zijn fascinatie voor allerhande beeldmateriaal. Ook de talloze boeken die hij inmiddels heeft gemaakt laten alle mogelijke beeldmotieven zien.

Het boekje ‘Voyeur’, waarvan al 6 verschillende edities zijn uitgekomen, toont rond de 800 door hem verzamelde plaatjes. Ze zijn lukraak geplaatst en er is geen tekst aanwezig. Wel komen bepaalde motieven, echte Feldmann-motieven, steeds terug: schommelende meisjes, bergen, olifanten, spelende mensen in zee, paarden, meeuwen, clowns, interieurs van paleizen en veel foto’s met een erotische of pornografische lading.”

Galerie Block C wordt gerund door Marinus Augustijn en Agnes Scholte. “In 2013 zijn we begonnen. We hadden eigenlijk een ‘no budget galerie’ voor ogen. Je stuurt gewoon wat uitnodigingen rond via internet. Zo zijn we begonnen. Onze derde tentoonstelling was van grafisch vormgever Hansje van Halem. Vanaf dat moment hebben we ook bij iedere tentoonstelling een affiche. Hansje stelde voor die posters te gaan maken en dat vonden we een aantrekkelijk idee. We hebben haar de vrije hand gegeven. Aan de posters herken je meteen dat het om Galerie Block C gaat.”

Voor de Gezinsbode zet ik beide galeriehouders op de foto samen met een serie ‘opgeblazen’ nostalgische voetbalplaatjes van spelers van Hamburger SV. Marinus Augustijn: “Een paar weken voor de expositie was ik in de Hermitage in Petersburg. Daar heb je een zaal gewijd aan de Russische veldtocht van Napoleon. De zaal hangt vol met generaals die gevochten hebben tegen Napoleon. Je zou kunnen zeggen dat in die zaal het favoriete team hangt van de tsaar. Het formaat van die schilderijen komt vrijwel overeen met de voetbalplaatjes die hier hangen. En dan zie je dat het gevoel van een favoriet team en dat je daar dan de plaatjes van wilt hebben, dat dat op alle niveaus in de maatschappij aanwezig is.”

Galerie Block C is open op vrijdag, zaterdag, zondag 13.00-17.00 uur.